Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sylvia, huishoudelijk ondersteuner bij Vérian

Sylvia is huishoudelijk ondersteuner bij Vérian!

“Het is bijna 9.00 uur als ik aanbel bij mijn cliënt. “Goedemorgen, meisje!”, roept ze lachend. Ik loop naar binnen en we gaan even zitten. We vragen altijd even aan elkaar hoe het is en bespreken welke huishoudelijke werkzaamheden zij graag gedaan wil hebben. 

Na vijf minuten begin ik aan mijn vaste rondje stofzuigen. Mevrouw gaat, met haar rollator, de kamer rond om af te stoffen. Terwijl ik stofzuig, observeer ik haar. Hijgend en puffend loopt ze door haar huis. Houdt ze het nog vol? Soms minder goed en dan probeer ik haar te sturen. “Als u uw oefeningen doet, maak ik dit wel even af”. Steeds vaker laat ze het toe. Ze is 88 jaar en wil nog zoveel, maar ze merkt ook dat zij moet inleveren.

Ik begin aan mijn andere huishoudelijke werkzaamheden. Dat kan ramen wassen zijn, de badkamer een grote beurt geven of alles boven ooghoogte afstoffen. Daarna de wastafel en de wc schoonmaken en de vloeren dweilen. Dan is het tijd voor koffie. Die tijd benut ik om mevrouw goed te observeren. 

Ik kijk hoe het met mevrouw gaat, terwijl zij haar verhaal kan doen. Als ik tijdens het observeren achteruitgang bemerk, doe ik navraag bij derden, zoals bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige, thuisbegeleider of mantelzorger. Gelukkig is dat vandaag niet aan de orde.

Daarna spring ik op de fiets. Op naar de volgende cliënt.”

"Afwisselend en dankbaar werk!

“Een half uur later kom ik aan bij een echtpaar. Zij heeft ASS gecombineerd met ADHD. Bij dit echtpaar heb ik een vast ritme met vaste huishoudelijke werkzaamheden. Mevrouw pakt altijd één taak op. Zij heeft daar een week over kunnen nadenken en dat gaat dan niet meer uit haar hoofd. Na mijn vaste rondje gaan we samen aan de werkzaamheden beginnen. Aan mij de taak om haar goed bij haar werkzaamheden te houden, anders is zij met drie taken tegelijk bezig. Zij kan zich door haar autisme goed concentreren op één taak, maar door haar oog voor detail verliest zij zichzelf in de concentratie. Door consequent haar aandacht vast te houden lukt het ons de werkzaamheden te volbrengen. We drinken nog een kopje thee en dan ga ik naar huis. “Dank u wel voor uw hulp weer vandaag”, zeg ik tegen haar. Ze glimlacht, maar is met haar gedachten al weer ergens anders.”

Sylvia

Huishoudelijk ondersteuner